fredag 19 februari 2010

Klädbytardag 21/2

Vi har glädjen att meddela att det under söndagens folkkök kommer att arrangeras en klädbytardag på hamnmagasinet.

Principen är enkel: du byter dina oönskade kläder mot någon annans oönskade kläder, och alla går hem förnyade och glada. Ett perfekt tillfälle att rensa och uppdatera garderoben utan att främja slit- och slängsamhället.

Så ta med dig dina avlagda, aldrig använda, för små, för stora eller för uttjatade kläder och kom!

tisdag 16 februari 2010

Rättelse: Indiskt 21/2

Det har blivit en liten ändring i matschemat och därför vill vi upplysa er alla om att det kommer att serveras INDISKT nu på söndag istället för marockanskt som tidigare utlovats. Marockanskt tema blir det istället veckan därpå.

Slutet gott, allting gott!

fredag 12 februari 2010

Stängt den 14/2

Tänkte bara påminna om att folkkök numera har stängt den andra söndagen i månaden, alltså blir det inget folkkök nu på söndag. Ni är istället varmt välkomna nästa vecka då det kommer att serveras mat enligt marockansk tradition, med bananasplit till efterrätt.

Vi ses!

söndag 7 februari 2010

Falafeltallrik, och såsrecept

Det vackra vintervädret lockade många besökare till folkkök och i den ringlande kön kunde man hitta både folkköksveteraner och oskulder som ville njuta av dagens rätt: falafeltallrik. Till falafeln serverades inte bara ris utan även bröd, sallad och två olika såser och de kreativa gjorde sig en falafelrulle av alltsammans. Maten både räckte och blev över. För den sötsugna fanns även saftiga baklavas att tillgå.

Vi publicerar nedan receptet på de olika såserna. För den som vill veta hur man gör baklava (inte balaklava!) går receptet att hitta här.


Salsasås

1 gul lök
1 pkt/burk krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
2 hackade vitlöksklyfter
2 tsk vinäger
1 krm cayennepeppar
Saften från ½ citron

Alternativ kryddning: chili, mald kummin och oregano.

Hacka lök och vitlök och fräs i oljad kastrull. Häll i tomatkrossen. Tillsätt sedan vinäger och socker, låt koka tills såsen fått en fast konsistens. Krydda. Låt gärna stå kallt innan servering.


Tahinisås
3 dl tahini (sesampasta)
½ dl vatten
3 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt

Vispa samman alla ingredienser tills såsen är slät.