söndag 30 maj 2010

Inställt idag söndag 30 maj

Tyvärr är Folkkök inställt idag pga att för få anmält att de kan jobba i köket. Många av våra volontärer är studenter och har mycket att göra nu i tentatider.

Detta skulle ha varit vårens sista Folkkök. Vi kommer tillbaka i höst med nya krafter! Hör gärna av dig om du vill hjälpa till.

torsdag 20 maj 2010

Inställt, söndag 23/5!

Vi måste tyvärr lämna besked om att kommande söndags Folkkök, den 23:e maj, är inställt. Detta på grund av att vi just nu främst söker insatser till lördagens VegoVision och därför kommer ha svårt att hitta några som kan ställa upp under söndagen.

Därför vill vi ännu en gång göra en efterfrågan till dig som har lust att medverka under VegoVision. Som volontär får du gratis inträde till mässans olika evenemang, samt chans att träffa många härliga människor!

Kontakta Malte på malte.lindstam@gmail.com om du är peppad!

onsdag 19 maj 2010

Thaigryta


Solen stekte, gräset grönskade och grytorna puttrade under söndagen, då det serverades en välsmakande thaigryta med ris på Folkkök. Istället för de utlovade wienerbröden fanns också en mer thai-inspirerad efterrätt bestående av en slags vaniljsmakande rispudding med mango att tillgå. De som uthärdade hettan tog med sig maten ut i gräset.

Nästa söndag blir det potatissallad med rödbetsbiffar som serveras på Folkkök. Missa inte heller VegoVision på Nolia nu på lördag, där det kommer gå att provsmaka en mängd olika veganprodukter samt lyssna på en massa intressanta föreläsningar.

Välkommen då!

onsdag 12 maj 2010

Hjälpa till under Vegovision?

Som nämndes i föregående inlägg kommer Folkkök ställa upp med en servering under Vegovision. Till den söker vi dig som vill vara med och bidra: ett unikt tillfälle till att träffa en massa sköna människor och få del av den härliga Folkköks-gemenskapen!

Det behövs folk både till inköp under fredagen (gärna någon med körkort), och till fem olika pass fördelade både före, under och efter serveringen på lördagen. Du väljer själv vilket pass du vill medverka.

Peppad? Kontakta Malte på malte.lindstam@gmail.com. All hjälp är värdefull!

måndag 10 maj 2010

Vegovision 2010

Folkkök tipsar:

Välkommen till mässan Vegovision 2010!
Lördagen den 22 maj kl 11-17 på Nolia

Välkommen till mässan som vill visa att det är lätt och framförallt gott att välja en mer djurvänlig livsstil! På mässan kan du provsmaka olika vegoprodukter vid utställarnas bord eller varför inte köpa någon spännande vegoprodukt som choklad, sojakött, pålägg eller vegetabilisk ost med hem? Under dagen kommer även ett antal föreläsare att berätta om bl a näringslära, veganmat för barn och var det går att hitta all god vegomat i Umeå. Också Folkkök kommer dit och ställer upp med servering för den som inte blir mätt på provsmakningen.

Vegovision arrangeras av Djurens Rätt Umeå. Djurens Rätt är Sveriges största djurrättsorganisation och jobbar med lagliga metoder för ett samhälle som inte förtrycker djur.

Inträde: 40 kr. Om du är medlem i Djurens Rätt kommer du in gratis! Det går också att bli medlem direkt vid entrén och komma in gratis.


För att göra Vegovision riktigt lyckat krävs det en mängd volontärer till olika uppgifter som ex. affischering och servering. Vill du bidra med din hjälp? Kontakta volontärsamordnare Frida på frida.skoglund@gmail.com.

torsdag 6 maj 2010

Recept: Hemmagjorda Bountys

Även efterrätterna förtjänar att göras fler gånger, så här kommer därför receptet på söndagens goda Bounty-kakor:

Bountys D.I.Y.

100 g smör
200 g kokosflingor
6 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
2 msk vatten
200g choklad
20g kokosfett eller olja

Blanda samman smör, kokosflingor, vaniljsocker, florsocker och vatten, precis som i en vanlig chokladbolls-smet. Forma bitar du tycker är lagom, ställ dem på ett fat och låt stå i frysen i ca 1 timme. Smält choklad med kokosfett. Doppa bitarna i chokladen.

Info! Kokosfett gör den smälta chokladen lösare så att den rinner av bountys-kakorna efter doppandet och inte ger ett för tjockt chokladlager.

onsdag 5 maj 2010

Recept: Grillad potatis med röror


Hur stor besöksskaran blir på varje Folkkök brukar vanligtvis gå att avgöra på dagens väder, och så var det även denna söndag när det till en början både snålblåste och duggregnade. Men den ihärdiga skara som ändå lyckades ta sig fram till hamnmagasinets lokaler gjorde det inte förgäves. Väl framme blev alla som ville (och alla ville!) serverade en stor portion med grillad potatis och fyra olika röror. Efteråt hördes många belåtna suckar överallt och många magar klappades förnöjt. För den som ändå kände att något saknades gick det även att köpa till sig en bounty-kaka till efterrätt.

För de som efterlyst recepten på rörorna publicerar vi dem här nedan. Testa och smaka dig fram till en konsistens som du själv gillar!

Röra 1: Bönröra
Soltorkade tomater
Blackeyed-beans
Dill
Solrosfrön
Salt, peppar
Matolja

Röra 2: Hummus
Kikärtor
Persilja
Vitlök
Citron
Olja, vatten
Salt, peppar

Röra 3: Linsröra
Gröna linser (ca 50 % av röran)
Kikärtor (ca 50 % av röran)
Tomatpure
Salt
peppar

Alla dessa (1-3) mixas!

Röra 4; Salsaröra
Hela kidneybönor
Färsk basilika
Tomat
Vinäger
Olja
Salt, peppar

Servera till ugnsgrillad potatis. Strö eventuellt lite rostade solroskärnor på toppen.


Nästa söndag har folkkök stängt, men ni är välkomna åter söndagen den 16:e maj, då det serveras thailändskt och wienerbröd!