tisdag 28 september 2010

Recept: vegansk citroncheesecakeFörra söndagen (19:e) var det alltså öppning för denna termins Folkkök med tema Folkhemmet. Ordet hade spridit sig väl, vädret höll tätt och kön var stadig. Vi som kom fick åtnjuta husmanskost i form av linsbiffar med potatis, kålsallad, brunsås och lingonsylt. Till efterrätt serverades en fantastisk vegansk cheesecake som vi publicerar recept på här nedan.

Nu på söndag den 3:e Oktober är det så dags igen och denna gång blir det thai-tema. Vad mer exakt det innebär får du se då!

Välkommen!Cheesecake med citron och hallonsås 12 bitar
15 digestivekex
75 g mjölkfritt margarin

1 dl havregrädde
1 dl gelesocker multi
2 pkt tofuline färskost naturell
2 tsk vaniljsocker
Ca 3 msk citron
Frysta hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelésockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det tillsammans med citron. Blanda det sedan med gelésockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. . Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.
Låt hallonen tina och koka ihop några minuter till en sås. Låt svalna något och ringla över cheesecaken innan servering.

onsdag 15 september 2010

Uppstart, 19/9
Nu på söndag den 19:e september kickar äntligen Folkkök igång igen! Vi kan se fram emot en höst full med många spännande teman (se menyschemat till höger). Viktigt att veta inför denna termin är att vi återgår till att ha Folkkök alla söndagar utom den sista i månaden.

Valdagen till ära inviger vi med tema Det Svenska Folkhemmet. Det bjuds på välsmakande husmanskost och en lite lyxigare efterrätt som väl får stå för en ökad välfärd, oavsett vad en kan ha att tycka i det ämnet.

Hellre en soffliggare på Folkkök än tio i hemmet, som vi brukar säga. Varmt välkommen på söndag!