lördag 26 februari 2011

Inget Folkkök

Från och med i morgon den 27/2 är det inget Folkkök den sista söndagen varje månad. Nästa tillfälle blir alltså nästa söndag, den 6/3!

tisdag 8 februari 2011

Recept från i söndags!

"Amerikanskt" var temat när det i söndags serverades hamburgertallrik och glass på Folkkök. Det är så roligt att se alla åldrar representerade bland gästerna! Vi misstänker att vår menyskylt nere på kajen denna gång kan ha lockat in några extra lekande barnfamiljer till en spontan matpaus inne i värmen på Hamnmagasinet då både hamburgare och glass brukar vara favoriter hos många barn ;) Här kommer recept:

Köttiga veganburgare

600 g potatis
300 g sojafärs
250 g/ 3 dl okokt råris
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
3-4 dl vetemjöl
2-3 dl ströbröd
0,5 msk liquid smoke
3 msk mörk soya
1 msk sesamolja
salt & peppar


Koka råriset enligt anvisningarna på paketet. Skala och koka potatisen. Blötlägg sojafärsen i kokhett vatten i ca 10 min och pressa sedan ut så mycket vatten som möjligt. Stompa den färdigkokta potatisen med potatisstomp. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Om biffarna känns en aning lösa så tillsätt mer ströbröd och vetemjöl. Forma till biffar och stek i rikligt med olja. Servera gärna som vi gjorde tillsammans med hembakt hamburgerbröd, klyftpotatis, dressing och sallad.

Kokosglass ca 6 portioner

1 paket (2,5 dl) havre- eller sojagrädde
1 dl socker
1 burk kokosmjölk

Värm upp grädde och socker så att sockret smälter. Ta sedan av kastrullen från plattan och blanda i kokosmjölken och rör tills den också har smält. Om du vill kan du nu blanda i valfri smaksättning, t.ex.:

3 dl färska eller frysta bär
kakao
vaniljsocker eller
pepparkakskryddor

Sedan ska blandningen in i frysen. Om du har möjlighet är det bra att röra om ungefär en gång i timmen under infrysningen. När glassen är nästan genomfrusen, mixa med stavmixer så att den blir krämig. Om du inte har möjlighet att vara "glassvakt" så går det också bra att stoppa in glassen i frysen och strunta i att röra om regelbundet. Ta då bara fram glassen och låt den tina lite innan du mixar den.

Vi smaksatte kokosglassen med hallon och serverade med varm chokladsås. Rekommenderas! :)
Mer spännande veganglassrecept hittar du på http://www.glassmotglass.net/

Nästa söndag blir det ingefärskryddad morotssoppa med bröd och bönröra och till efterrätt äppelkaka. Välkomna!

onsdag 2 februari 2011

Full rulle!

I söndags rullades någonstans mellan 150 och 200 sushirullar och ett liknande antal chokladbollar i Folkköks-köket och många var de gäster som kom och lät sig väl smaka! Även utanför Hamnmagasinet var det fullt av liv och rörelse då snöborgen och snödraken nu lockar många ner till kajen. På söndag 6/2 blir det hamburgertallrik och hallon-kokosglass med chokladsås. Låter inte det gott så säg!